Managementul bucătăriei pe timp de criză

După cum ați observat probabil, iau mâncarea în serios. Iar un lucru serios necesită un management serios. La începutul aventurii mele cu gătitul, am ignorat procesul. Vin dintr-o comunitate în care mamele și bunicile găteau totul acasă, de la mesele principale la deserturi și foarte rar mergeau la restaurant. Gătitul se petrecea în majoritatea zilelor săptămânii, imediat după ce veneau de la serviciu. Majoritatea rețetelor presupuneau doar produse de sezon și urmau același model.

Astăzi mulți dintre noi trăim în orașe mari și în mega metropole, iar acest peisaj creat de om a schimbat radical modul în care se hrănesc oamenii. Suntem aglomerați, suntem înconjurați de beton, oțel și sticlă. Vedem mai multă natură pe ecranele TV și cu ajutorul tehnologiei, decât să fim aproape de sursa supraviețuirii noastre; avem acces și conexiune limitate la produsele care devin hrana noastră. Avem tendința de a fi deconectați sau înstrăinați de experiența complexă pe care o presupune prepararea alimentelor, de la cultivarea semințelor și hrănirea animalelor până la punerea produsului final pe farfurie. Mai mult decât atât, ne punem toată încrederea în oameni pe care nu i-am văzut niciodată pentru a ne hrăni cu alimente pe care nu le-am atins sau mirosit în acest proces. Găsesc această colaborare umană extraordinară, ador să trăiesc într-un oraș mare și sunt recunoscătoare pentru întregul mecanism care îmi permite să mănânc roșii proaspete în timpul iernii și produse care cresc doar la sute și mii de kilometrii distanță. Cu toate acestea, știm cu toții că acest lucru are un impact puternic asupra planetei noastre și suntem conștienți de resursele incredibile utilizate pentru cei puțini dintre noi care au norocul să trăiască în țări dezvoltate, cu piețe libere și securitate națională decentă.

Ne simțim poate uneori neputincioși ca indivizi în efortul de a salva planeta de daunele pe care le-am făcut ca oameni și ne întrebăm dacă doar câteva mici schimbări pot face diferența. Cu toate acestea, gătind înfăptuim un act culturala, creăm tradiții care pot schimba lumea. Prin urmare, regândirea modului în care ne hrănim, a modului în care producem mâncarea și a modului în care mâncăm poate contribui nu numai la sănătatea și bunăstarea familiilor și comunităților noastre, ci și la protecția planetei noastre.

Putem începe acest proces în bucătăria noastră.

Aș dori să vă împărtășesc câteva idei pe care le folosesc pentru a-mi eficientiza timpul de gătit, pentru a reduce consumul de resurse și pentru a evita risipa. Este posibil să nu fie tehnici perfecte și s-ar putea să nu funcționeze pentru mulți dintre voi. Cu toate acestea, dacă găsiți inspirație sau ajutor în următoarele, mă bucur să vă fiu alături.

După cum mărturisisem în postarea anterioară, a fii părinte e o provocare în ceea ce privește gestionarea timpului de gătit. De asemenea, sunt conștientă că cei care lucrează în afara caselor lor consideră și mai dificilă gestionarea timpului. Am deschis acest subiect pentru a fi de ajutor celor cărora le-ar plăcea să gătească mai mult acasă și pentru cei care sunt copleșiți în bucătărie.

Cel mai util și spectaculos instrument din bucătăria mea s-a dovedit a fi un aparat de făcut supă. Am fost întotdeauna îndrăgostită de supele cremă și am fost bucuroasă să descopăr că aroma legumelor și a condimentelor se menține minunat în procesul de preparare. Sunt necesare doar 21 de minute pentru a avea o supă de la zero, după ce ai aruncat câteva bucăți mari de legume și toate ierburile și condimentele. Rezultatul este o supă glorioasă, ca de restaurant, făcută de cel mai înzestrat bucătar, o supă care-ți încălzește inima și îți răsucește mințile!!! În plus, poți controla cantitatea ingredientelor și număra caloriile dacă te interesează asta, nu trebuie să folosești alt instrument, nu trebuie să prăjești sau să efectuezi sarcini complicate, în timp ce spălatul ia câteva secunde. De fapt, se simte ca și cum ai face o cafea. Este o modalitate de a găti fără pierderi și fără dificultăți. Și acum vine trucul propriu-zis: am început să folosesc aparatul de supă pentru sosuri și baze pentru alte mâncăruri. Adăugând mai puțină apă, compoziția devine un sos cremos pe care îl poți folosi pentru paste, curry și tocănițe. Poți utiliza aparatul, de asemenea, pentru a pregăti ciorbe cu bucăți mai mari, dacă le preferi și, prin urmare, nu ești limitat la rezultate cremoase sau păstoase. Și îți promit: nimeni nu va ghici că nu ai prăjit ceapa sau condimentele ori că ai adăugat toate ingredientele dintr-o dată.

Unul dintre instrumentele mele preferate în ultimul timp este un ‘slow cooker’ – aparat electric cu gătire lentă. Îmi pare cel mai simplu și mai sigur mod de a găti în timp ce supraveghezi copilul sau alergi în sus și în jos în casă pentru a îndeplini multitudinea de sarcini pe care le implică meseria de a fii părinte. Nu există foc, nu există fum iar mirosul este absolut impetuos. Mâncarea nu arde, nu își pierde aroma și texturile sunt atât de echilibrate. În plus, ea este menținută caldă mai mult timp și, prin urmare, în cazul în care familia ta întârzie la cină, ei se vor bucura de mâncare la temperatura potrivită, cu mai puțină bătaie de cap. Plita lentă este ușor de curățat, economică și practică.

O altă scurtătură pe care o folosesc din când în când este cuptorul cu microunde. Am descoperit că poți sota în mod decent ceapa sau fierbe cartofii și alte legume, mai ales dacă ele ajung să fie folosite în feluri de mâncare mai complexe precum o plăcintă sau o tocană. Prefer uneori această metodă, deoarece prezența copilului nu îmi oferă foarte mult timp pentru a spăla vasele sau să țin aragazul aprins. Dacă trebuie să fugi la copilul tău când plânge, folosind cuptorul cu microunde, nu trebuie să oprești procesul de gătit din motive de siguranță. Nu mai vorbim de faptul că mirosurile puternice și încălzirea excesivă sunt evitate în mod eficient. Unii dintre voi vor fi reticenți să folosească cuptorul cu microunde din cauza avertismentelor și părerilor cum că nu ar fii sigure; cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că microundele sunt sigure atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorului. O considerație, însă, după cum tot ei recomandă, trebuie dată faptului ca în funcție de textura alimentelor, gătitul ar putea să nu fie egal și, prin urmare, nu toate bacteriile sunt ucise în proces. Și acesta este motivul pentru care folosesc cuptorul cu microunde numai pentru prepararea prealabilă, încălzirea și dezghețarea alimentelor care vor fi gătite. Și nu îl folosesc niciodată pentru mâncarea copilului sau în prezența lui.

Ultima mea obsesie este aparatul electric de gătit cu aburi. Cercetând cele mai bune metode de a găti mâncarea pentru bebeluși, am descoperit că aburul este considerat cel mai eficient mod de a menține calitățile și integritatea alimentelor. Am cumpărat un aparat electric care este incredibil de ușor de folosit, iar legumele sunt făcute atât de rapid și curat încât nici nu pare firesc să numești procesul gătit. Alte variante sunt vasele din bambus, tradițional asiatice, care se folosesc cu orice oală din casă, sau oale gândite special pentru a găti cu abur și se pot folosi pe aragaz. Am preferat aparatul electric pentru că nu trebuie să îl păzesc și pot regla timpul.
Soțul meu adoră caserolele si tocanele, mai ales in lunile reci. Dar ele necesită mult mai mult timp. Totuși, de când am aparatul de gătit cu abur, pre-gătesc legumele și carnea până când sunt fragede, le asamblez apoi cu sosul și condimentele și le mai gătesc doar câteva minute. Și știți care este cel mai atrăgător lucru la folosirea aburului pentru a pre-găti mâncarea, în afară de reducerea timpului de gătit cel puțin la jumătate? Ingredientele individuale din caserole sau tocane au tendința de a pierde aroma din cauza timpilor lungi de gătit în cuptor sau de pe aragaz. Cu toate acestea, prin aburire, fiecare legumă sau bucată de carne își păstrează întreaga aromă, iar mâncarea devine o simfonie cu accente incredibile.

În cele din urmă, o altă scurtătură pe care o folosesc, dar numai dacă timpul este limitat și vreau să evit a merge prea des la cumpărături sau să rămân cu produse stricate în frigider, este gătirea cu legume congelate sau din conserve. Și adevărul fiind spus, este o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor, al risipei și al timpului, deoarece produsul este pre-gătit sau gata tocat. Nu folosesc însă niciodată carne din conserve sau congelată. Când locuiam la Londra, îmi era foarte util că puteam cumpăra legume proaspete gata tocate și nu era nevoie să folosesc produse înghețate. Din nou, din motive de siguranță, foloseam legumele tocate gata numai pentru gătit, niciodată crude, deoarece datorită manipulării lor la tocare puteau apare bacterii nedorite. Poate părea mai scump la început, dar am observat că e de ajutor la reducerea deșeurilor și a cheltuielilor în timp, deoarece cantitatea din pachetele de legume gata tăiate se potrivește cu porțiile necesare pentru gătit și puteam evita să rămân cu legume stricate în frigider. Și acest lucru îmi amintește că mi-e dor de Londra pentru ceapa tăiată gata. Nu mi-a plăcut niciodată să tai ceapa!

A fi părinte vine la pachet, de asemenea, cu mai multe cheltuieli. Fiind cineva cunoscut pentru pofta de mâncare și care își dorește o mare varietate de alimente, obișnuiam să cumpăr mai mult decât eram în stare să gătesc și să mănânc. Când ne-am întors în România din Londra, am păstrat același stil de cumpărături. Cu toate acestea, mâncarea este aici mult mai scumpă, mai ales dacă ești familiar cu alimente internaționale sau produse ambalate în mod „occidental”, cum ar fi salata sau spanacul. În primele luni am reușit să cheltuim de cel puțin două ori mai mulți bani pentru cumpărăturile noastre săptămânale în comparație cu Londra, într-un loc pe pământ unde oamenii câștigă de zece ori mai puțin decât în Marea Britanie, dar plătesc mâncarea de două sau de trei ori mai mult decât oricare altă țară europeană. Prin urmare, a trebuit să-mi reconsider serios obiceiurile și modul în care gătesc. Datorită pieței libere europene și prietenilor mei, mi-am cumpărat condimentele și brânzeturile preferate de la Londra la un preț mai mic comparativ cu România. Și, în rest, m-am obligat la cea mai evidentă soluție pentru a reduce cheltuielile și risipa: să cumpăr mâncare doar atunci când nu există nimic altceva în frigider sau congelator din care să pot găti. Puteți spune că acest lucru este elementar, dar realitatea este că consumatorii moderni rămân foarte rar fără multe lucruri uitate în congelator sau într-un colț al frigiderului. Pentru a ține evidența produselor pe care le am în casă, păstrez o tablă în bucătărie unde notez ce mâncare pot găti cu alimentele pe care le am deja și pe măsură ce le gătesc, le tai de pe listă.

Serios, aceasta este ultimul truc pe care îl împărtășesc aici. Familia mea consideră că sunt un pic ciudată, dar când sunt incredibil de ocupată și știu că trebuie să-mi planific săptămâna cu scrupulozitatea unui ceasornicar, îmi pun notițe și alerte pe telefon cu rețetele exacte, numărul de porții și timpul de gătit, planul complet pentru toată săptămâna. Fac cumpărăturile duminică, cumpăr doar ceea ce îmi trebuie pentru felurile de mâncare planificate și în cantități care să corespundă nevoilor rețetei și planului de porții. Desigur, acest sistem poate elimina plăcerea de a improviza sau de a fi extraordinar de creativ, însă disciplina poate fii o binecuvântare atunci când trebuie să numeri în fiecare minut.